Блог на Locus Publishing
 1. Начало
 2. Професионални умения
 3. 10-те златни правила на спора, които да прилагате във всяка ситуация

10-те златни правила на спора, които да прилагате във всяка ситуация

от | 19 май, 2021 | Книжен рафт, Професионални умения | 0 коментари

“Целта на спора или дискусията не е победата, а прогресът” казва британският философ Карл Попър, което означава, че само като разговаряме с други хора, които не споделят мнението ни, собствените ни реакции могат да станат по-ясни и да разбираме по-добре възгледите на другите.

И вие ли не обичате споровете и ги избягвате на всяка цена? Или просто установявате, че непрекъснато губите? А навярно дори когато печелите, имате усещането, че всичко е било контрапродуктивно?

В съвременната справочна литература с думата „спор” се обозначава разногласие в гледните точки, словесна схватка, при която всеки участник отстоява различно мнение. Най-често на споровете се гледа с лошо око и повечето хора се опитват да ги избягват, но причината за това е, че просто не умеят да спорят правилно.

Умението за водене на спор вероятно е най-силното и най-пренебрегвано качество, което бихте могли да притежавате. Съществуват множество позитивни начини за водене на спор и изобщо не е задължително споровете винаги да са свързани с викове или налагане на волята на отсрещната страна, тъй като те рядко са от полза за когото и да било. Вместо това можем да се научим да подхождаме към спора като към умение и изкуство и да спорим спокойно и рационално.

Добрият спор трябва да води до по-добро разбиране на околните, до обмяна на идеи и намиране на взаимни начини за постигане на напредък; може да извади наяве проблемите, за да се разрешат без скрито недоволство; може да изостри мисленето ви и да подложи на проверка теориите ви; може да ви даде онова, което желаете, или ви се полага; може дори да е забавен и ободряващ.

Удивително е колко много предубеждения имат хората към онези, които се различават от тях. Това се случва, защото не са обсъдили въпросите с тези, чието мнение не споделят, не са изложили възгледите си и не са ги подложили на проверка от околните. Мнозина прекарват живота си, без да могат да разберат как е възможно някой да е социалист, да вярва в Бог, да одобрява лова на лисици или да харесва френски филми.

В книгата „Как да спорим категорично, убедително, позитивно” Джонатан Херинг ни предлага и разглежда подробно 10-те златни правила на успешната полемика, които можем да прилагаме в най-различни ситуации, за да спорим добре с всеки срещнат.

 1. Правило: Бъдете подготвени.

Ключът към успеха е да сте подготвени.
Преди да започнете даден спор, помислете внимателно за какво спорите и какво целите. Това може да ви се стори очевидно, но е много важно. Не е нужно да започвате спор, без ясната представа какво искате да постигнете в крайна сметка.
Уверете се, че познавате основните аргументи, които искате да изтъкнете. Проучете необходимите факти и помислете как да ги представите, за да убедите опонента си. При лошия спор хората просто повтарят заключенията си един на друг.

 1. Правило: Кога да спорим и кога да се оттеглим.

Да знаете кога да започнете спор и кога да се въздържите е съществено умение. Вероятно всеки е участвал в спорове, за които след това е решавал, че са били проведени в неподходящия момент и на неподходящото място. Преди да се впуснете в спор, винаги си задавайте въпросите: това ли е моментът и мястото? Този спор ще бъде ли продуктивен? Не е необходимо да спорите за всичко, с което не сте съгласни. Често е по-добре да оставите нещата така. А ако се налага да спорите, постарайте се да сте подготвени.

3.Правило: Какво казвате и как го казвате.

В един идеален свят за аргументите щеше да се съди по тяхната основателност, а не по представянето им. Но не живеем в идеален свят. Много хора печелят спорове, основаващи се на слаби аргументи, защото са защитили добре тезата си, а други губят, защото не са изложили тезата си по атрактивен начин. Така че отделете време, за да помислите как да изложите аргументите си. Позовете се не само на аргументите „за”, но и на тези „против”. Езикът на тялото, изборът на думи и начинът на говорене оказват влияние върху начинът, по който ще се възприеме аргументът ви. Бъдете ясни, цветисти и смели. Бъдете умни, лаконични и спокойни. Но преди всичко бъдете чаровни. Използвайте хумор и дайте възможност на другия да погледне нещата от вашата гледна точка.

 1. Правило: Слушайте и пак слушайте.

Слушайте внимателно какво казва другият. Ако искате да го убедите и да го спечелите на ваша страна, трябва да чуете какво има да ви каже той. Слушането изглежда най-лесното нещо на света, но всъщност е много трудно. Да слушате не означава просто да мълчите, а да се опитвате да разберете какво казва другият и защо го казва. Научавате контрааргументите му и можете да се позовете на тях след това.Наблюдавайте езика на тялото му, търсете смисъла, който се крие зад думите му. Ще разберете гледната му точка и какъв подход да използвате, за да го убедите по-добре в своята. И внимавайте да не се отнесете в мисли, за това което ще кажете после.

 1. Правило: Отговаряйте блестящо на аргументи.

Да бъдеш добър участник в спор означава не само да изтъкнеш желаните от теб аргументи, но и да отговориш на аргументите на другия. Помислете внимателно в какви аргументи би се вслушал. Какви са неговите предубеждения? Какъв тип аргументи му се струват убедителни? Ако посочите други начини да се погледне на ситуацията или се позовете на друг материал, който не е бил взет под внимание, можете да насочите спора в желаната от вас посока. Мислете нестандартно. Творчеството в спора може да ви помогне, ако намерите аргументи, които да натежат над тези на опонента ви.

Препоръчваме ви да прочетете откъс от „Как да спорим: категорично, убедително, позитивно“ на Джонатан Херинг

 1. Правило: Бъдете нащрек за хитри номера.

Аргументите невинаги са толкова добри, колкото изглеждат на пръв поглед. За да оборите даден аргумент можете да оспорите фактите и заключенията или да намерите доводи, които са по-убедителни от заключенията. Внимавайте, ако опонентът ви използва статистика. Бъдете нащрек за техники за отвличане на вниманието, като например лични нападки въпроси за отклоняване на вниманието. Пазете се от скрити въпроси и грешни избори. Съществуват още редица капани и трикове, които е добре да се научите да разпознавате, когато ги използват срещу вас.

 1. Правило: Изградете умения да спорите публично.

Единственият начин да развиете умения за публична реч е като се упражнявате. Ще правите грешки, но те ще крият големи възможности. Не се отказвайте, ако не е било идеално. Превърнете яснотата и лаконичността в свой приоритет. Не е нужно да разсмивате или разплаквате хората, а просто да предадете аргументите си ясно и убедително.

 1. Правило: Изградете умения да се аргументирате писмено.

Научете се да пишете ясно и недвусмислено. Не се опитвайте да звучите умно или излишно да усложнявате изказа си. Използвайте кратки и ясни изречения, и не се отклонявайте от темата. След като сте написали дадено писмо или документ, проверете дали можете да го напишете отново, като използвате наполовина по-малко думи.

 1. Правило: Успешно излизайте от безизходица

Ако не се налага да насилвате нещата, не го правете. Проявете творчество при намирането на начини за излизане от спор, който не води доникъде. Дайте време на другия да обмисли казаното от вас. Помислете какво всъщност искате накрая. Не е ли време да разгледате въпроса от друг ъгъл? Има ли начини за оказване на натиск, така че другият да се съгласи с вас? Възможно ли е постигането на компромис?

 1. Правило: Поддържайте отношенията

Отношенията са по-важни от споровете. По-важно е да запазите добрите си отношения с човека срещу вас, отколкото да спечелите спора. Дори да сте успели да го убедите, ще има и други въпроси, които да обсъждате. Не позволявайте споренето да развали отношенията ви. Намерете изход, който да устройва и двете страни, за да продължите напред. Независимо от резултата от спора, прекарайте известно време заедно, отидете на кафе и се посмейте. Така ще можете отново да спорите някой друг път.

Е, вече сте добре подготвени, за да успеете в спора. Усвоите ли 10-те златни правила на спора, ще можете да спорите  добре с всеки срещнат, защото те важат за споровете навсякъде.

И печелете споровете си достойно. Бъдете великодушни в победата си и побързайте да поощрите и подкрепите опонента си. Постарайте се и да продължите отношенията си с човека, с когото спорите.

Още ивформация за „Как да спорим: категорично, убедително, позитивно“ на Джонатан Херинг ще откриете на сайта  ни.

Може да харесаш още…

Pin It on Pinterest