Изберете страница

“Щастието ти отива” – духовният път в живота на Тина Търнър

Тина Търнър

Автор: Locus Publishing

26/11/2021

Винаги сияйна на сцената, Тина знае какво е да си тръгнал от абсолютната нула. В новата си книга “Щастието ти отива”, рокендрол дивата споделя със света историята на пътя си от дъното към бляскави върхове и към живот, в който няма място за страхове, несигурност или гняв. Историята ѝ ще ви покаже колко по-добър може да е животът само благодарение на една малка промяна…

 

Еха, Тина Търнър пише книга за щастието! Какво означава човек да живее щастливо? Възможно ли е да се постигне трайно щастие?

Тина: Вярвам, че всеки има възможност да постигне трайно, неразрушимо щастие. Вътре в себе си разполагаме с всичко, което ни е нужно, просто трябва да се възползваме от него. За мен щастлив живот означава да се чувстваме уверени и радостни, да знаем, че вътрешната ни мъдрост може да ни води, така че да правим положителни избори в живота независимо от обстоятелствата, пред които сме изправени.

 

Досега почти не сте говорили публично за вашия духовен път в живота. Защо е важно да разкриете тези малко известни аспекти сега? И как се проявява вашата духовност в ежедневието?

 

Тина: Вярно е, че досега само близки приятели и членове на семейството ми са чували подробностите, които споделям в „Щастието ти отива”. Но както в публичния, така и в личния ми живот винаги съм се опитвала да насърчавам хората посредством моите действия, както на сцената, така и извън нея, да бъда добър пример за подражание, да споделям положителни мисли и да постъпвам добре с всички. Ето така се проявява моята духовност в ежедневието.

А по въпроса какво ме мотивира да споделя моето духовно пътуване сега, отговорът е текущото състояние на обществото. Светът е препълнен с несигурност и безнадеждност, каквито не сме виждали от много години. Това ме подтикна да споделя как протече моето собствено пътуване от несгоди и отчаяние към стабилност и радост. Искам да споделя начините, по които станах по-позитивна и преодолявах всяко препятствие дори в най-немислимите обстоятелства пред които се изправях. Знам, че след като аз съм успяла да го направя, всеки, който чете „Щастието ти отива”, също би могъл да го направи.

 

Спазвате будистки принципи вече повече от 40 години, макар че сте израснала в баптистка общност. Как попаднахте на будизма? И как това промени живота ви?

 

Тина: С наближаването на трийсетата ми годишнина бях депресирана и отчаяна от живота си. Накрая бях обзета от такава безнадеждност, че не можех да мисля трезво и се опитах да се самоубия, като изгълтах цяло шишенце приспивателни. За щастие, някакви хора ме намерили и ме отвели в болницата, където ме спасиха. Когато се събудих в болничното легло и осъзнах, че все още съм жива, изпитах разочарование.

По онова време си мислех, че смъртта е единственият изход от болезнените обстоятелства, в които бях попаднала. Скоро след това обаче неколцина познати един след друг ми предложиха да опитам да мантрувам с „нам-мйохоу-ренге-кйо” и да започна да изучавам мъдростта на будистките принципи. Отначало не обърнах внимание на тези предложения да се запозная с будистката философия, но те продължиха да се появяват в живота ми. Накрая реших да видя за какво става дума. Колкото повече научавах, толкова повече установявах, че будисткото учение ми се струва съвсем логично.

Скоро след като започнах да практикувам будизма, осъзнах, че разполагам с всичко необходимо, за да променя живота си към по-добро. Изпълниха ме надежда и увереност и вътрешните трансформации, които осъществих с помощта на тази духовната практика, ми помогнаха да постигна радост и успех.

 

В днешно време медитацията, мантруването и други будистки практики стават все по-популярни в западното общество. Какво, мислите, разпалва този интерес, този стремеж в западния свят към древната източна мъдрост?

 

Тина: Вярвам, че всеки иска да бъде щастлив, това е изначално човешко желание. И мисля, че много хора правилно схващат, че будисткото учение, което е основано на разума и причините и следствията, сочи пътя към тази цел. В емоционално отношение, когато хората видят как другите постигат положителни промени в живота си, те се въодушевяват да направят същото. И в моя случай, когато видях положителния ефект, който древната източна мъдрост оказваше на хората около мен, ми се прииска да науча повече.

Принципите, които споделям в „Щастието ти отива”, са универсални и могат да помогнат на всекиго, независимо от неговата религия или културна принадлежност, да подобрят живота му и да му помогнат да постигне по-голям мир, да проявява по-голяма състрадателност и да изпитва по-голяма радост.

 

Въпреки някои много трудни моменти и сериозни пречки вие сте постигнала огромен успех във вашия живот и музикалната ви кариера в световен мащаб. Когато сте била дете, никой не е могъл да предвиди, че ще стигнете там, където сте днес. Какви бихте казали, че са основните преживявания, които са ви направили толкова силна и успешна?

 

Тина: Имах няколко решаващи преживявания, които биха могли да ме унищожат, но вместо това се превърнаха в трамплини в моето пътуване, изстрелвайки ме напред. След онзи опит за самоубийство усетих, че съм оцеляла, защото сигурно имам някаква цел в живота, някаква мисия, която да изпълня. И след като в продължение на години бях малтретирана, си дадох сметка, че притежавам вътрешна сила, от която бих могла да се възползвам. Ако можех да я увелича, бих могла да осъществя мечтите си.

Изучаването на будистките принципи ми даде инструменти, с които да сторя точно това, да увелича вътрешната си сила и яснота. Именно по този начин можах да се усъвършенствам на най-дълбоки нива и най-сетне успях да видя ясно себе си и своя живот. Това ми помогна да намеря начин за преодоляване на всяко препятствие. Колкото повече развивах тази способност, толкова повече нарастваха моите увереност и надежда. Постепенно вярата ми в мен самата стана непоклатима. Това духовно усъвършенстване, допълнено от добрата старомодна усърдна работа, ми дадоха сили да преодолея предизвикателствата и да постигна мечтите си както в професионален, така и в личен план.

 

В книгата споменавате „превръщане на отровата в лекарство”. Какво имате предвид с това?

 

Тина: „Превръщане на отровата в лекарство” е древна идея, която стана основна тема на моя живот, изпълваща ме с надежда. Простичко казано, това означава, че когато възникне нещо отрицателно или „отрова”, ние притежаваме вътрешната сила да открием скритата ценност, която се съдържа в него, и да го превърнем в нещо полезно, в „лекарство”. Този принцип учи, че във всяка криза, безизходица или беда се съдържа възможност да се учим, да израснем и да се устремим към още по-големи висини на мъдрост и удовлетворение от когато и да било преди.

 

Какво означава за вас „нам-мйохоу-ренге-кйо”, мантрата, която припявате?

 

Тина: Именно тази мантра спаси живота ми, така че за мен тя е много лична и означава куп различни неща. Буквалното й значение е „преданост на всеобщия закон за причината и следствието”. Когато мантрувам тези думи, усещам как вътре в мен нещо се променя, умът ми се избистря, настроението ми се повишава и виждам какви искам да бъдат нещата в моя живот и как да осъществя тази представа. Постигането на това вътрешно висше състояние ми позволява да се възползвам от вродените ми мъдрост и състрадателност, за да създавам положителни причини, които водят до положителни следствия; с други думи, да увелича моята добра карма и да помогна на другите да сторят същото.

 

Какво е вашето послание към младите хора, които са в началото на своя път в днешния свят?

 

Тина: Осъзнайте вашата собствена стойност, дайте си сметка, че присъствието ви на тази Земя има определена цел. Ние всички имаме положителни и отрицателни страни, но е напълно във възможностите ни да вземаме решения и предприемаме действия, с които да издигаме и укрепваме нашата положителна страна. Всеки ден чрез нашите мисли, думи и дела ние показваме кои сме и какви искаме да станем. Избирайте положителния път във всичко, което правите. Никога не предавайте себе си и своите мечти. Всеки от нас е в състояние да стане истински щастлив и успешен в онзи път, който избере, щом прави всичко възможно да излъчва позитивност и доброта. Аз съм оптимист и храня големи надежди, че днешните млади хора ще помогнат за изцелението на света.

Препоръчваме ви да прочетете откъс от „Щастието ти отива“ на Тина Търнър

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *