Изберете страница

Историята зад „Всекидневни ритуали“ на Мейсън Къри

 „Кажи ми с какво се храниш и ще ти кажа какъв си”, пише някога френският гастроном Жан Антелм Брила-Саварин.

Идеята

Мейсън Къри пък иска да знае кога се храните и дали след това подремвате. Впродължение на година и половина всяка делнична сутрин той става в 5.30 ч., мие зъбите си, прави си чаша кафе и сяда да пише как някои от най-великите умове през последните четиристотин години са подхождали към същата тази задача – т.е. как всеки ден са използвали времето, за да създават най-добрите си трудове, как са организирали програмата си, за да бъдат креативни и продуктивни. Идеята на Къри, пишейки за несъмнено баналните подробности в ежедневния живот на героите си, е да предложи нова гледна точка към техните личности и кариери, да нахвърли забавни малки портрети на творците като хора на навика; да покаже как великите творчески виждания добиват окончателен вид с помощта на малки ежедневни стъпки и как трудовите навици на даден човек влияят на самата работа и обратно.

 

Фокусът

Заглавието на книгата е „Всекидневни ритуали”, но фокусът при написването й е насочен всъщност към рутината на хората. „Думата включва в себе си обичайност и дори отсъствие на мисъл; следването на рутина означава човек да бъде на автопилот. Но личната ежедневна рутина е и въпрос на избор или на цяла поредица от избори. В правилните ръце тя може да бъде фино настроен механизъм, даващ възможност за възползване от набор от ограничени ресурси: време (най-ограниченият от всички ресурси), както и сила на волята, самодисциплина, оптимизъм. Твърдата рутина подпомага създаването на добре оформен канал за умствената енергия и помага да се избягва тиранията на настроенията. Това представлява една от любимите теми на Уилям Джеймс. Той смятал, че човек иска да повери част от живота си на автопилот; създавайки си полезни навици, казва той, можем „да освободим съзнанието си за наистина интересни области на действие”.

По ирония на съдбата, самият Джеймс вечно се помайвал и никога не успявал да се придържа към установена програма.”

i

Препоръчваме ви да прочетете откъс от „Всекидневни ритуали“ на Мейсън Къри

Историята зад книгата

„Всъщност до създаването на настоящата книга доведе пристъп на вдъхновение, предизвикан от помайване. Един неделен следобед през юли 2017 г. седях сам в прашния офис на малко списание за архитектура, където работех, и се опитвах да напиша статия, която трябваше да предам на другия ден. Вместо да запретна ръкави и да приключа с нея обаче, аз изчетох онлайн изданието на Ню Йорк Таймс, почистих щателно работното си място, направих си няколко кафета в кухненския бокс и като цяло продължих да си пилея времето. Това беше позната ситуация. Аз съм класически „сутрешен човек”, способен да се концентрира отлично в ранните часове, но до голяма степен безполезен следобед. Онзи следобед, за да се почувствам по-добре заради това често създаващо неудобства предпочитание (кой иска да става в 5.30 всеки ден?), започнах да търся в интернет информация за работните графици на други писатели. Тази информация се оказа лесна за откриване и изключително забавна. Хрумна ми, че някой би трябвало да събере тези разкази на едно място – оттук и блогът „Всекидневни рутини”, който започнах още същия следобед (написах статията за списанието, обзет от паника, в последната минута на следващата сутрин), а сега и настоящата книга.

 

Водех блога между другото; в него просто публикувах описания на рутините на различни хора, на които попадах в биографии, профили в списания, некролози във вестници и т.н. За книгата подготвих доста разширена и по-добре подбрана колекция, като същевременно се опитах да поддържам краткостта и разнообразието на гласовете, които правеха оригинала интересен. Доколкото е възможно, съм оставил моите герои сами да говорят за себе си посредством цитати от писма, дневници и интервюта. В други случаи съм представил резюме на техните рутини от вторични източници. А когато друг писател е описал идеално рутината на своя герой, аз съм я цитирал без съкращения, вместо да се опитвам да я преработя. Тук трябва да посоча, че настоящата книга не би била възможна без проучванията и трудовете на стотиците биографи, журналисти и учени, от чиято работа се възползвах. Описал съм всички мои източници в раздела „Бележки”, който, надявам се, ще послужи като насоки за по-нататъшно четене.

 

Докато съставях настоящия сборник, непрекъснато си припомнях пасаж от едно есе на В. С. При­чет от 1941 г. Пишейки за Едуард Гибън, Причет се спира на забележителното трудолюбие на този английски историк – дори докато служел в армията, Гибън успявал да намери време, за да продължи научната си работа, като по време на поход носел със себе си творбите на Хораций, а в палатката си четял за езическата и християнска теологии.”

 

„Рано или късно – пише Причет, – се оказва, че великите хора си приличат. Те нито за миг не престават да работят. Те никога не губят ни минута време. Това е доста потискащо.”

 

„Има ли амбициозен писател или художник, който да не е изпитвал същото това чувство от време на време? Погледът към постиженията на великите хора в миналото може да действа както въодушевяващо, така и крайно обезсърчаващо.

 

В действителност повечето хора, за които става дума в тази книга, са някъде по средата – отдадени на ежедневна работа, но никога напълно сигурни в напредъка си; винаги притеснени от онзи един почивен ден, който действа пагубно върху набраната инерция. Всички те отделяли време, за да свършат работата си. Съществуват обаче безброй различия в начина, по който са структурирали своя живот, за да направят това.

Настоящата книга разглежда тези различия.”

 

Eто и десетте причини, поради които книгата заслужава вниманието ви:

 

  1. Тук ще намерите дневни режими, ритуали и съвети, които ще ви помогнат да се възползвате максимално от времето си и да постигнете целите си.
  2. Не само забавно, но и поучително е да се запознаете със странните привички, с които са известни гениите.
  3. Ще разберете в какво са откривали вдъхновение, благодарение на какво са постигнали целите си, как са работели и как са релаксирали.
  4. Ще научите как са създадени шедьоврите, които сте виждали много пъти, и как са написани любимите ви книги.
  5. Ще да намерите добри съвети за управление на времето. В крайна сметка много хора, чието ежедневие е описано в книгата, не са разполагали с толкова много свободно време, което да могат да насочат към работата си, за да създадат впоследствие шедьоври.
  6. Ще разберате колко важни са подреденото ежедневие, режимът и постоянството за постигането на вашата цел.
  7. А ако искате да промените живота си, книгата ще бъде добър помощник по този въпрос.
  8. Много биографии в една книга – събрани са общо 161 кратки истории от живота на Бетовен, Пикасо, Уди Алън, Лео Толстой, Чарлс Дикенс, Марк Твен, Волтер, Никола Тесла, Айнщайн, Стивън Кинг и много други.
  9. Прекрасна книга за получаване на вдъхновение!
  10. Бисерите са на всяка страница. Подчертавайте ги! Превърнете това в свой ритуал по примера на Тим Ферис.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *