Коментари –

0

Коментари –

0
Из „Пътят на фрилансъра“ на Роберт Влах
"Пътят на фрилансъра" на Роберт Влах_корица_Locus

„Пътят на фрилансъра“ на Роберт Влах (превод: Тодор Кенов, изд. 2022г.) е най-изчерпателният пътеводител за фрилансъри, писан някога – изпълнен с доказано ефективно ноу-хау и ценни съвети от експерти от световна величина.

На страниците му ще откриете всички базови и доказано успешни практики, авангардни кариерни стратегии и инструменти, нужни както на начинаещите, така и на утвърдените фрилансъри. Ще откриете практически насоки за по-висока продуктивност, успешна екипна работа, умно ценообразуване, силни преговорни умения, непоклатими лични финанси, ефективен маркетинг и още много повече.

Първа глава

Може ли бизнесът да се научи?

Това е чудесен въпрос! Всъщност това са три въпроса в един:

1. Може ли бизнесът да се научи?

2. Ако е така, то как?

3. И аз ли съм този, който да ви научи?

Ще отговоря и на трите, започвайки от същността на проблема:

Бизнесът може да се научи и вие също можете да го научите.

Не става дума за късмет, а за набор от умения, които водят до траен просперитет и печалби, когато бъдат напълно усвоени. Още по-хубавото е, че ключовите принципи за успех във фрилансърството са универсални и по тази причина в основни линии едни и същи навсякъде.

Въпреки това, когато казвам „да се научи”, нямам предвид само начинаещите. Може да сте страхотен експерт, но просто посредствен бизнесмен, който дори след толкова много години допуска големи грешки. Освен това винаги е добре да придобиете нови умения, дори ако сте фрилансър от 20 години като мен.

ПРИТЕСНЯВАТЕ СЕ, ЧЕ НЕ СТЕ СЪЗДАДЕНИ ЗА БИЗНЕС?

Разбирам вашите притеснения по-добре, отколкото може да си представите. Аз самият в продължение на години смятах, че не съм създаден за бизнес.

Бях дванайсетгодишен, когато родителите ми отвориха пекарна през 1991 г. Бизнес планът им беше прост и изглеждаше обречен на успех: „Хората винаги ще купуват и ядат хляб”. И те със сигурност бяха прави, но не си даваха сметка, че този сектор е гладен за капитали, а носи малка печалба. Двамата използваха всичките си активи, за да купят ново оборудване, така че щом веднъж запалиха фурната, нямаше връщане назад.

Печенето на хляб е трудна работа, както скоро щяха да научат моите родители. Баща ми отиваше на работа в пет, за да има пресен хляб по рафтовете всяка сутрин. Майка ми се трудеше усърдно, за да бъдат тези рафтове заредени. В резултат през първите десет години двамата с брат ми рядко ги виждахме у дома. Те пожертваха голяма част от живота си, само за да предпазят инвестицията си.

Когато видях колко време и грижи, колко извънредни смени и работа през уикендите изискваше техният бизнес, аз се заклех: „Никога няма да стана предприемач!”.

По онова време вече учех бизнес в училище, но това само засили предубеждението ми. Учебната дисциплина беше фокусирана единствено върху компании и това съвпадаше с бизнес стила на моите родители. Фрилансърство? Забравете! Влиянието на семейството и училището оформиха у мен непълен – и погрешен – възглед за бизнеса, който се превърна в отрицание. И така щеше да си остане… ако не беше една щастлива случайност.

КОЙ СЪМ АЗ, ЧЕ ДА ВИ КАЗВАМ КАК ТРЯБВА ДА ПРАВИТЕ БИЗНЕС?  

През 1999 г. заминах за Испания като сезонен работник, но в крайна сметка останах да работя там няколко години като уебразработчик на временен договор. Това бяха новаторски времена преди дот-ком балонът да се спука и, като водещ разработчик на проект, имах огромна свобода да работя когато и където си искам. Понякога работех дори по седем дни седмично и моят шеф настояваше да си почивам. На мен обаче не ми пукаше. Толкова много обичах работата си.

Всеки проект обаче един ден свършва и няколко години по-късно трябваше да взема решение: или да подпиша безсрочен договор, или да предложа уменията си на свободния пазар за други клиенти. Тази идея ме изпълваше едновременно с въодушевление и страх, защото, в края на краищата, никога не бях искал да бъда предприемач. В същото време обаче копнеех за свободата да избирам с кого, къде, върху какво и при какви условия да работя. Изведнъж успях да си представя, че ще бъда фрилансър.

С натрупването на опит като фрилансър фокусът на моите интереси се измести към оказването на помощ на моите приятели фрилансъри. Създадох няколко уебсайта, които успешно популяризираха тяхната дейност, а това ме отведе до друга повратна точка: през 2005 г. основах Чешката национална общност на независимите професионалисти, която днес е сред най-активните в Европа и помага на 200 000 участващи в нея фрилансъри да правят бизнес по-добре.

После, през 2012 г. основах първия в Европа мозъчен тръст за фрилансъри, който редовно провежда срещи в Прага и други градове, както и онлайн. Последният ми проект Freelancing.eu стартира през 2020 г. в помощ на фрилансърството в цяла Европа.

Повече от десет години провеждам курсове за фрилансъри, като влизам в контакт с безброй професионалисти от десетки области. Това ми дава представа кои части от бизнеса ги тревожат и интересуват най-много. Обучавал съм ядрени физици, интровертни ИТ разработчици, екстравагантни артисти и обикновени собственици на барове и колкото и различни да бяха техните области, като самостоятелни предприемачи всички те имаха изненадващо много общи неща помежду си.

Работил съм също толкова дълго в областта на бизнес консултирането. Зад гърба си имам десетки проекти и над 300 консултирани казуса. Като консултант опознах бизнесите на отделни личности, стартъпи и компании от всички страни, включително и от тъмните. Не очаквайте в тази книга да ви убеждавам, че бизнесът прилича на розова градина.

Резултатите от проучванията на фрилансъри, включително и нашите собствени, са друг инструмент, който ми помага по-добре да разбера тази обширна тема. Ще цитирам някои от тях заедно с други ресурси и книги, които могат да ви помогнат в бизнеса.

БИЗНЕС ОЗНАЧАВА РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИ

Опитът ме е научил да не мисля за бизнеса твърде теоретично и по принцип, защото това често води до отклоняване на хората. Ето защо винаги задавам въпроса:

За какъв вид бизнес говорим?

За определен бизнес подход ли говорим? За определена професия? За бизнеса на определен човек? Тези въпроси се нуждаят от точен отговор, затова нека ви го дам:

Тази книга е посветена на това как фрилансърите правят бизнес, работят върху себе си и името си и продават уменията си на свободния пазар. Това означава, че тя е за независими професионалисти с публично заявени умения, професия или занаят и точно заради това ние като клиенти ги наемаме. 

Фрилансърството обаче може да бъде определено по много други начини, като хората често включват в него странични работи, които се вършат за малък допълнителен доход, като например даване на уроци и временна работа, заедно с ангажименти, осигурени с посредничеството на агенции или приложения като Uber и Airbnb. В това донякъде има логика, но настоящата книга е главно за фрилансъри, които имат специфична компетентност и амбицията сами да правят бизнес или вече го правят от няколко години.

Ако от известно време вече сте фрилансър или често си сътрудничите с фрилансъри, можете да приемете тази книга като неофициална проверка – да потърсите съвети и нови идеи, да запълните празнините, да отметнете онова, което вече правите и да поправите грешките. Такива винаги остават.

Ако все още се опитвате да решите в каква посока да стартирате вашата кариера, ще ви дам реална представа какво ще донесе фрилансърството в живота ви, включително практически препоръки как да направите този старт успешен.

Да се научите да правите бизнес прилича на изучаването на изкуство, научна дисциплина или нов език. Няма наръчници, които да ви преведат по този път стъпка по стъпка, тъй като в непрекъснато променящия се и сложен свят на бизнеса такива не съществуват. Всичко започва с основни знания и подходи, които задължително ще опиша, но окончателната цел е да придобиете способност за решаване на нови проблеми.

Бизнес означава решаване на проблеми. Ето защо ще опиша не само най новите ноу-хау и изпитани от времето стратегии, а също и как опитните фрилансъри мислят, както и стратегиите, които прилагат, за да продължат да бъдат успешни дори след десет или двайсет години. Междувременно ще ви покажа толкова много изкушаващи капани и задънени улици, че накрая ще можете да ги виждате от цял километър. Ще ви науча как да преследвате успеха, да го улавяте и после да го отнасяте у дома с победен вик.

Ще научите освен това как действат стратегиите за бавен успех и че да осигурявате надеждна сигурност за вашите колеги и клиенти в тази забързана епоха определено ще ви даде голямо предимство. Ала като бизнес това ще сработи единствено ако успеете добре да се възползвате от вашите предимства.

ФРИЛАНСЪРСТВОТО ВКЛЮЧВА ТРИ ОТДЕЛНИ НИВА

1. Експертните умения представляват основата за правене на бизнес в дадена професия. Вашите клиенти ги изискват.

2. Административните задължения зависят от държавата, където се намирате, и вида на вашия бизнес. Вашата държава ги налага.

3. Бизнесът включва всичко останало и главното, което искате, е да ставате все по-добри в него.

Експертните умения, разбира се, зависят от вас. Всички ние сме експерти в нашите професии и трябва добре да познаваме тяхната специфика.

Административните задължения, особено в области като данъци, счетоводство и различни регламенти, варират между отделните страни и все повече и повече фрилансъри ги възлагат на експерти или използват специални приложения. И едното, и другото е правилно.

Вашият истински бизнес е онова, върху което основно ще се съсредоточа в тази книга. Заедно ще изградим здрави основи, после върху тях ще поставим ключовите бизнес умения – умения като лична продуктивност, ценообразуване, маркетинг, преговори и финансово самоуправление. Освен това ще добавя стотици практични съвети.

Разбира се, нито една книга не може да бъде универсален наръчник за всяка страна, култура, професия, ниша или личен подход към бизнеса (има толкова много). Справих се с това, като се спрях на онези неща, които са по-широко разпространени и често срещани. Не се притеснявайте обаче, основните принципи важат навсякъде, а по-голяма част от ноу-хауто, описано тук, ще бъде приложимо към вашата конкретна кариера.

ВАШИЯТ ПЪТ НА ФРИЛАНСЪР МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ ТОЧНО ОТТУК

Никога не знаете кога ще настъпи вашият момент. Никой не се е родил да прави бизнес, а пътищата, които водят към него, са безброй – сред тях и вашият собствен. И тогава изведнъж не можете да намерите покой, докато не поемете по него.

Като стана дума за това, моите родители не можеха четвърт век да си починат, но историята им има щастлив край. След 27 дълги години те продадоха тяхната вече утвърдена пекарна със собствена мрежа от магазини с голяма печалба и сега се радват на пенсионерския живот, заобиколени от внуци. Те избраха пътя си доброволно и въпреки че не беше лесен, го извървяха докрай. Свободата си има цена.

Е, сега вече знаете причините, които ме карат да твърдя, че бизнесът може да се научи, че съществуват пътища, по които той да се усъвършенства, и че аз може да съм вървял достатъчно дълго по един от тези пътища, за да бъда в състояние да ви помогна да откриете вашия собствен. Готови ли сте да поемете напред?      

Заинтригува ли ви откъсът? Открийте повече информация за „Пътят на фрилансъра“ на Роберт Влах на сайта ни.

Прочетете и тези публикации…