Изберете страница

Из „Лидерство – стратегия и тактики“ на Джоко Уилинк

Автор: Locus Publishing

07/05/2021

Военноморски тюлен в продължение на 20 години, който се издига във военната йерархия, за да стане командир на Специална бойна група 3 към Военноморските тюлени, Джоко Уилинг продължава по дисциплинирания път на успеха и след освобождаването му от военна служба, съ-създавайки „Ешелон Фронт“ – многомилионна консултантска компания по лидерство и мениджмънт. Автор е на няколко книги, превърнали се в бестселъри, и създател на един от най-високо класираните подкасти JOCKO PODCAST.

В “Лидерство – стратегия и тактики” (преводач: Людмила Андреева, изд. 2021 г.) Джоко Уилинг обяснява как да се използва теорията за лидерството, бързо да се преведе в приложима стратегия и след това лидерството да се въведе в действие на тактическо равнище. Тази книга е решението, от което се нуждаят лидерите на всяко равнище – не просто за да разбират играта на лидерството, но и за да знаят как да я играят и да я печелят.

Надникваме между кориците:

 

***

 

Силата на взаимоотношенията

В ръководството на всеки изключителен екип има и друг ключов елемент: взаимоотношенията. Лидерството изисква да изграждаш взаимоотношения. Добрите взаимоотношения с хората над теб, под теб и до теб в йерархията са от критично важно значение за постигане на силен екип. Колкото по-добри са взаимоотношенията, толкова по-открита и ефективна е комуникацията. Колкото повече комуникация има, толкова по-силен е екипът.

Например има моменти, когато шефът не върви по най-правилния път и трябва да бъде пренасочен. Ако имате добри взаимоотношения с него, може да обясните – тактично – къде според вас са грешките в неговия начин на мислене и идеи. Както винаги, и тук е важен подходът. Обяснете защо според вас идеята не е смислена. Например: „Знаеш ли, шефе, наистина искам да реализирам плана максимално, но ми е трудно да разбера как да изпълня еди коя си негова част. Може ли да ми обясниш защо искаш това да се направи по този начин, така че да мога да го свърша както трябва?” Сега разговорът е открит и има шанс да разберете каква е идеята на шефа и какво да направите, за да му повлияете.

Преди да стигнете до този момент обаче, си задайте няколко прости въпроса. Първо, какво ще спечели екипът или организацията, ако се обърнете към шефа и се опитате да го убедите да промени плана си? Ако няма кой знае каква разлика, вероятно не си струва да инвестирате време или усилия в  разговори и убеждаване. Второ, запитайте се каква част от вашето притеснение идва от егото ви. Има вероятност да смятате, че вашият начин да се осъществи дадена цел е „по-добър” или „по-ефикасен” от предложения от шефа. Ако е така и наистина не мислите, че печалбата ще е голяма, откажете се. Не създавайте драма заради егото си. И накрая, запитайте се дали отношенията ви с шефа ще се повлияят положително или отрицателно от евентуално повдигане на въпроса. Това е важно, защото трябва непрекъснато да се стремите да изграждате добри взаимоотношения. Целта на тази връзка не е да получавате услуги от шефа си. Целта е шефът ви да ви вярва и да ви изслушва, така че вие и екипът да можете по-ефективно да реализирате мисията.

По тези три основни причини е нужно внимателно да избирате битките си.

Очевидно е, че изграждането на взаимно доверие между вас и началника ви е важно. Как обаче да го правите? Един от най-лесните начини е очевиден, но често се пренебрегва – това е изпълнението. Вашият шеф очаква от вас да изпълнявате определени задачи. Затова изпълнявайте ги. Приключвайте ги навреме, в рамките на бюджета и с колкото се може по-малко драматизиране. Изпълнете мисията. Това включва вършене и на неща, с които е възможно да не сте съгласни на сто процента.

Аз го правех през цялата си кариера и винаги ми е помагало. Шефът иска от мен да попълвам някакви допълнителни бумаги? Правя го. Шефът иска да замествам някого? Правя го. Шефът иска някой да разчисти административната каша, която се е задълбочила? Заемам се веднага. Шефът има гадна мисия с минимална отплата, която трябва да се осъществи? Моментално се захващам.

При всеки от тези проблеми аз съм решението. С всеки проблем, който решавам, шефът започва да ми има все повече и повече доверие. И ще продължа по този път. Няма да се оплаквам, да се опитвам да прехвърля неблагодарната работа на някой друг или дори да търся някаква похвала. Просто ще наведа глава и ще се заема със задачата. С течението на времето шефът ми ще се убеди, че аз съм човекът, който може да гарантира, че работата върви. И по-важното: моето влияние върху шефа нараства. Това е точно обратното на държанието на подчинения, който се оплаква и възразява, или винаги си мисли, че знае по-добре как да свърши нещо. Той губи влияние върху шефа си всеки път, когато си отвори устата. Всяко възражение от подчинения се възприема от шефа като още едно типично извинение. Колкото повече говорите, толкова по-малко слушат хората.

От друга страна, когато изпълнявам зададеното, шефът вярва, че аз мога да направя така, че работата да върви. Освен това той знае, че ако все пак повдигна някакво възражение, то вероятно се основава на солидни факти, които трябва да се вземат предвид. Тъй като съм изпълнителен и не възразявам за щяло и нещяло, шефът ме слуша. Винаги съм използвам тази стратегия с по-старшите ръководители и тя ми е вършела добра работа…

… Добрите взаимоотношения нагоре и надолу по йерархията на командването са  основата на всяко ефективно лидерство…

 

 

Учете

Лидерите никога не са достатъчно добри. Лидерът трябва непрекъснато  да се усъвършенства и да учи, тъй като на всяка лидерска позиция постоянно възникват нови и неочаквани предизвикателства – броят на ръководените се увеличава, проектите се умножават по брой и по мащаб и цялостното стратегическо въздействие на мисиите също се разширява.

Лидерството във всяка избрана професия е точно това – професия. Да сте лидер – това е животът ви. Правете и невъзможното да знаете и да разбирате всичко, което трябва да знаете за професията си и за това да сте лидер в нея. Стремете се всеки ден да учите и да сте по-добър лидер.

Умението да си лидер съдържа много компоненти. Един от най-важните е да се опитвате да възприемате всичко през призмата на лидерството. Във всяка група от хора се оформят лидери. Обръщайте внимание на това. Наблюдавайте какво работят и какво – не. Забелязвайте успешните и неуспешните техники, които лидерите използват: как говорят, думите, които използват, взаимодействията, които имат. Мислете как може да използвате тези техники.

Прилагайте призмата на лидерството в книгите и материалите, които четете. Почти във всяка история има вплетен компонент на лидерство: не е задължително книгата или статията да бъде изрично посветена на лидерството, за да е за лидерството. Обръщайте внимание на това. Как действа лидерът? Какво казва лидерът? Как реагират висшестоящите и подчинените на лидера? Извличането на познания от историята чрез книгите е чудесен начин да се трупа опит, без да е нужно човек лично да го преживява. Това обаче ще ви е полезно само ако четете с правилното равнище на ангажиране, за да разберете действията, емоциите и човешката природа, прозиращи изпод редовете…

Мислете за фундаменталните принципи на лидерството и ги наслагвайте върху всичко, което виждате, за да разширите обсега на мисленето си. Прикривай и се движи. Придържай се към простотата. Приоритизирай и командвай децентрализирано. Екстремно отговорност. Дихотомия на лидерството. Ако търсите тези принципи в живота, ще ги виждате; ако ги виждате, ще ги разбирате по-добре. Колкото по-добре ги разбирате, толкова по-добре можете да ги прилагате; колкото по-добре ги прилагате, толкова повече ще ги търсите, и така цикълът продължава до безкрай.

Нищо от това не се случва без смирение. Ако лидерът мисли, че е постигнал върха на лидерските експертни познания и умения, той вече върви в погрешната посока. Този човек е зациклил в своя собствен набор от умения и най-лошото – излъчва зловонието на арогантността, без дори да предполага. Не позволявайте това да се случва. Бъдете смирени и не спирайте да учите.

Ако откъсът ви заинтригува, посетете сайта ни и открийте още информация за „Лидерство – стратегия и тактики“ на Джоко Уилинк.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *