Коментари –

0

Коментари –

0
Из „Копиратинг в Instagram“ на Пьотр Панда
"Копирайтинг в Instagram" на Пьотр Панда_корица

„Копирайтинг в Instagram“ на Пьотр Панда (превод: Росица Бърдарска, изд. 2022 г.) е уникален учебник по професионален копирайтинг в Instagram, подходящ за компании, копирайтъри, блогъри и предприемачи.

В книгата ще откриете огромно количество практически примери и правила за създаване на ярки публикации на всякакви теми. Авторът открито споделя своите професионални методи и стъпка по стъпка ни учи как да пишем разкошни текстове.

Научете се да се откроявате на фона на другите. Започнете да блестите ярко с помощта на специално авторско съдържание. Това е книга, която отваря очите за силата на текста и възможностите на масовото убеждаване. Това е книга, която ще промени изцяло вашия Instagram.

Първа глава

ОСНОВИ НА КОПИРАЙТИНГА В INSTAGRAM

 

Не бива “просто да се пише”. Не бива да се създават текстове, “които сякаш трябва да стрелят”. За да потръгне процесът, за да могат хората да четат и да вярват, ние трябва да познаваме принципите, върху които се строи Instagram копирайтингът.

Тези принципи трябва да са ви мерило за всичко. Трябва да ги знаете като собствената си фамилия. Трябва да си спомняте за тях даже докато правите секс.

Не, сериозно, това, което ще кажа след малко, трябва да се вкорени веднъж завинаги у вас. Това е фундамент на фундамента. Използвайте тези 6 принципа при първичната оценка на който и да е от своите текстове. Ако публикациите ви преминат тази проверка успешно, смятайте, че останалото е въпрос на техника.

После ще има много други принципи, но тези 6 са като да си свалите обувките на влизане вкъщи – задължителни и дори не се коментират.

6-ТЕ ГЛАВНИ ПРИНЦИПА НА КОПИРАЙТИНГА В INSTAGRAM

 

ПРИНЦИП 1. ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ЧЕТЕ ТЕКСТОВЕ.
ВСИЧКИ САМО ГИ СКАНИРАТ

 

Забравете за златното време на осъзнатото четене на текстове, дългото канене преди началото и опита за създаване на “разводнено” съдържание за сайтове. В социалните мрежи няма такива неща.

Пълен хаос. Хиляди публикации. Животът на всички е от ярък по-ярък. На някои – даже интересен. Навсякъде има нещо особено. Няма нито една косвена причина, поради която за вашите публикации да се “избиват”.

Да, ако предлагате 99% отстъпка за екскурзия в Париж, е достатъчно само да упоменете размера на отстъпката, а другото може да напишете и на китайски. Всички ще успеят да си го разшифроват и ще побързат да ви напишат лично съобщение.

Същото е и с известните личности, от които постоянно се очакват новини. Но всичко това са крайности. Съвсем невинаги има такива отстъпки и съвсем не всички са Instagram звезди. Хайде да приемем, че пишете нещо по-средно, имащо обикновена тежест в очите на потребителите.

И ето тук е важно да запомним – текстовете ви ще ги сканират, няма да ги четат. Имате само 1–2 секунди, за да заинтересувате човека. Ако успеете, той ще потъне в четене, ако не успеете – изгубили сте го.

 

ПРИНЦИП 2. ЗАПОЧНЕТЕ СЪС ЗАМАХ

Първото изречение и първият абзац са най-важни. Пос­ле ще обсъдим различните интересни начини как да започнем публикацията, но дотогава запомнете едно – първите думи трябва да са много привлекателни за читателя.

Той трябва да не може да откъсне очи от тях, да открие в тях своите интереси и доброволно да остане в текста ви. Златното правило на копирайтинга е непоклатимо – ако човекът прочете поне една трета от текста, то вероятността да го прочете докрай е 80%.

Просто защото вече е загубил някакво време. Просто защото целевото действие е приключило. Просто защото всички хора са любопитни.

Няма нужда от разводняване. Няма нужда от “прелюдии” с размера на бабиния диван. Трябва веднага да хванем читателя за носа и да го потопим в текста. Така работят нещата.

 

ПРИНЦИП 3. НА ЧОВЕК ТРЯБВА ДА МУ Е УДОБНО

 

“Момичета, помните ли, че преди 7 публикации говорих за нокти? Ами, тази цена се промени.”

Но момичетата, а нерядко и момчетата, не помнят. Много момичета даже не са чели “тази ваша публикация”. А пък “тази цена” за всички си остава загадката на века.

“За всеки е ясно, че гумираните подлакътници са пълна глупост. Да, те са евтини, симпатични и издържат дълго, но всичко това, разбира се, са тъпотии.”

А за мен пък не е ясно – как така са евтини, симпатични и вечни, а в същото време – пълна глупост? Потопих се във великолепния свят на подлакътниците само преди 2 минути. Целият ми досегашен опит се свежда до това, че има различни подлакътници. Може би. Някакви там. Всякакви. И това е.
“Да развъждаш немски овчарки е като да развъждаш котки, но вместо “котки” – “немски овчарки”. Всичко е по-сложно, защото развъдчикът на кучета има куп тайни.”
И…?

Има милион такива вариации. Бедата е там, че авторите не мислят дали те са удобни на читателя. Глобална заблуда е, че средностатистическият читател помни всичко, ориентира се във всичко и с лекота разбира аналогиите, които правите.

Всъщност това не е вярно. Удобството на читателя трябва да се лее от всяка дума. Трябва да си задавате следните въпроси:
Ще ме разберат ли?
Примерът сполучлив ли е?
А ако читателят е дилетант?
А ако не знае нищо за мен?
Нужни ли са специфични термини?
Трябва ли да разделя материала на удобни абзаци?
И прочие “догадки”…

 

Бъдете удобни за читателя във всяка публикация. Ако имате специфична аудитория, където няма “външни” – супер, значи една част от въпросите отпада. Значи можете да отделите повече внимание само на “удобствата” и качеството на текста.

Ако имате постоянно променяща се аудитория или смесица от професионалисти и аматьори, значи трябва да работите на всички фронтове. И текст, и смисъл, и термини, и логика. Трябва и “старите” да не скучаят, и “новите” да не се чувстват като идиоти.

Между другото, два абзаца по-нагоре можех да се огранича само с фразата “Станете удобни за читателя във всяка публикация” и дотам. Да се оттегля, блестейки, с короната на експерта, оставяйки ви да размишлявате по написаното.

Но си зададох следния въпрос: “А удобно ли ще е това за моите читатели?” и получих отговора: “Не, няма да е удобно, ако не разшифроваш вариантите на “удобството” за различните видове аудитории. И, както виждате, разшифровах ги.

Следват още повече разшифровки за създаването на “удобните” формати, придружени от примери. Още нещо – ще се постарая да се придържам към този принцип в цялата книга. Но сега, отново за ваше удобство и за да не се изгубим в това отклонение, отговорих едва-едва на основните въпроси и очертах обща рамка. Следва да доизградим тази рамка и да я облагородим.

 

 

ПРИНЦИП 4. ВСЯКА ПУБЛИКАЦИЯ Е ИСТИНСКА

 

Популярността сред последователите си е отлично магаренце. То “носи на гръб” дори слабите и празни публикации. Трупате ли, трупате на него всякакви боклуци, а то ги носи ли, носи.

На много хора дори им се струва, че това магаренце е вечно. Щом него го има, значи няма защо да се мъчим със съдържанието. Ще преглътне всякакви глупости. Да, в началото наистина е така. Преглъщате. Но после започва онова, което се нарича “загуба на интереса”.

Хората изведнъж забелязват, че не всичко е толкова яко. Това разбиране не идва изведнъж, но не може да не дойде. Идва при всички. Когато практиката да се крепиш на известността се превърне в норма, идва принципът на самоунищожението.

Не се прави така. Никога, при никакви обстоятелства не използвайте фразата “ще се размине”. Не допускайте мисълта, че ще ви простят. Не мислете, че сте по-добри от останалите. Опасно е да смятате, че ви обичат и ценят по особен начин.

Повярвайте ми, хорската памет е много кратка. Няма да забележите как ще се натрупа критична маса мнения “я стига глупости, ще отследвам тоя профил”. Успехът много, много силно замайва главата. От личен опит го знам. Започнете ли да запушвате дупките в качеството, опирайки се на успехите си, се появяват проблемите.

Оттук идва и правилото – всеки пост трябва да е истински. Силен. Особен. Всеки пост трябва да носи дори минимална стойност. Ако мисълта “хората ще схванат” е започнала да доминира, значи сте на ръба да се срещнете с големи проблеми. Значи е време да преразгледате напълно ситуацията и да започнете да се променяте.

Личен съвет от мен: всеки път пишете така, сякаш не сте “тази компания” или “Василий – гуруто на маркетинга”, а така, сякаш на никого не сте интересни. Махнете обвивката на известността. Оставете само качеството като единствен критерий. И точно когато се научите на това, ще станете майстор на силните публикации.

 

ПРИНЦИП 5. НЕ НАТРАПВАЙТЕ – ОЧЕВИДНО Е

 

О, колко сложно е да убедиш хората, че натрапването е нещо лошо. Вече опитах да го направя по-горе, но хайде все пак да повторим, защото наистина е важно.
Важно е, защото от другата страна на това мнение стоят “коучове за успешен успех” и “копирайтъри на преуспяването”, за които натрапването си е принцип.

Те самите не могат да действат по друг начин и затова учат другите да са също толкова агресивни. Такива хора са превърнали натрапването в същност на живота и работата си. Хора-натрапници.

Но може би аз съм твърде ортодоксален и имам неадекватни нагласи и изисквания? Може би смятам онлайн продажбите за нещо лошо? Пази Боже, нищо подобно! Продажбите са нещо напълно нормално.
Но смятам ли, че да се опитвате да “пробутвате нещо” в мрежата е лошо? Безусловно.

А къде е тогава разликата между “продавам” и “пробутвам”? Просто е – разликата е в отношението към хората. В това как виждате своите читатели – като приятели или като портфейли, в които постоянно трябва да се бърка.

Ако трябва да съм честен, мен даже ме е срам заради някои хора, които работят в Instagram. Почти всяка тяхна публикация се опитва да измами. Те буквално крещят: “Не ми пука за теб. Ти си моят портфейл. Купи това. Или онова. Е, поне това купи, нещо ей така просто…”.

Истинската продажба е нещо съвсем различно. Тя е, когато между останалите постове понякога предлагате нещо за купуване, но не превръщате продажбите в идоли. Общувате с читателите, те са ви интересни и само понякога, между всичко останало, им продавате нещо.

Но даже когато продавате, го правите правилно. Умно. Без истерии “купи, купи, купи”. А това хората го усещат. Изобщо, те всичко усещат, и то много по-силно, отколкото си мислите. И приемат този формат на общуване, защото така е честно.

Разберете, няма да успеете да се харесате на никого насила. Да, агресивните продажби работят. Да, на някои хора им харесват и даже част от клиентите приемат доб­ре този подход. Но това не е моят формат, агресивните продажби противоречат на вътрешната ми природа. Не мога да преподавам нещо, което сам не използвам. Аз съм “за” създаването на дългосрочни отношения и продажби, основани на взаимно уважение.

Един прост пример: имам позната, която напълно успешно се занимава с някакъв бизнес с козметика. Всеки път, когато се срещнем, рано или късно тя ми предлага да купя продукт или даже дял от компанията.

Толкова ми е неприятно да разбера, че за нея не съм Пьотр, а просто портфейл, че се старая да не се срещам повече с нея. Мисля, че някои читатели също са имали подобен опит.

Аз съм “за” точните и умни продажби. За убеждаването и реалната изгода, а не да ти крещят и да те дърпат за ръката. Аз съм “за” това хората да не казват: “Аааа, това е онзи, който постоянно се опитва да ти пробута нещо”.

Точните и умни продажби са нещо чудесно. Те са екологични, не причиняват раздразнение и не внасят агресия в стратегията ви. Най-забавното е, че именно така ще продавате повече, отколкото с помощта на агресивното натрапване. Така ще ви вярват повече.

Ние с вас ще се учим именно на това направление в клиентския маркетинг. Повярвайте ми, от 10 години съм в професията и знам кое действително работи в текстовете и от какво няма никакъв смисъл.

Ако вашата цел е именно да се натрапвате, мога да ви дам съвет. Поне се научете да се натрапвате по-добре от другите. В книгата е пълно с универсални правила, които подхождат и за агресивни продажби. Не са предназначени специално за тях, но подхождат и биха работили.

И също накрая ще ви предупредя, че агресивните продажби в “умните” ниши, където целевата аудитория е достатъчно сериозна и образована, са като задънена улица. Ще ви се наложи редовно да търсите нова аудитория, защото броят загубени последователи с този подход ще е в пъти по-висок, отколкото при точните органични продажби.

Искате дълъг контакт, постоянни сделки и увеличение на въвлечените читатели? Използвайте точни екологични продажби. Не сте против да “изстискате” аудиторията, а след това – ако ще и трева да не никне? Тогава – натрапвайте се като за последно.

 

 

ПРИНЦИП 6. ОБЩА СТРУКТУРА НА ВАШАТА ПУБЛИКАЦИЯ

 

Всяка публикация има набор от елементи, които формират оценката на читателя – добра ли е публикацията, или не. Това се нарича “обща структура на публикацията”.

И сега не говоря за елементи от типа на увод, кулминация и заключение. Не. За това ще поговорим отделно.
Общата структура на публикацията е нещо повече. Една степен повече.
Това са общите елементи, влияещи на цялостната оценка на публикациите.

От структурата на слабите автори част от елементите периодично “изтича”. Структурата на добрите автори е монолит, на който не влияе нито курсът на долара, нито атмосферното налягане. Анатомията на публикацията е статична, както теглото на килограм гвоздеи.

Важен момент: структурата на добрата публикация е толкова статична, че форматът на съдържанието й е абсолютно безразличен. Тя е универсална за всички видове.

Неспазването на правилната структура на публикацията е пагубно. Изпускането на която и да е точка може за секунди да разруши качеството на целия материал. И ако не искате това да стане (нали не искате?), значи трябва да научите четирите главни точки на структурата на добрата публикация.

 

Заинтригува ли ви откъсът? Открийте повече информация за „Копирайтинг в Instagram“ на Пьотр Панда на сайта ни.

Прочетете и тези публикации…