Коментари –

0

Коментари –

0
Из „Изкуството на стратегията“ на Авинаш Диксит
Изкуството на стратегията_корица_Локус

“Изкуството на стратегията” на Авинаш Диксид (превод: Веселин Лаптев, Александър Тончев, изд. 2022г.) изобилства с примери от света на бизнеса и политиката, сложните преговори, спорта, музиката, киното и популярната култура. Независимо дали обмисляме как да отслабнем, как да подобрим уменията си в преговорите, да станем по-добри родители, по-добри играчи на тенис или майстори на наддаването в eBay, тази книга с нейните забавни примери ще бъде наш незаменим помощник.

Поуките, съдържащи се на страниците ѝ, ще ви помогнат да надделеете над конкурентите си, да откриете пътя към сътрудничеството, да станете по-добри в преследването на своите цели.  А ако пожелаете да бъдете коректни и към противника си, бихте могли да предложите тази книга и на него.

Първа глава

Десет разказа за стратегията

 

Започваме с десет истории за стратегията, подбрани от различни житейски ситуации и насочващи към някои предварителни мисли за начините, по които трябва да се играе играта. Мнозина от вас са се сблъсквали с подобни истории в живота и вероятно ще стигнат до правилното решение – или след известен размисъл, или по пътя на пробата и грешката.

Други може би ще бъдат изненадани от отговорите, но главната цел на тези примери не е изненадата. Нашата цел е да покажем широкото присъствие на подобни ситуации в живота, а също така да подчертаем, че огромната част от тях могат да бъдат решени по пътя на методичния размисълВ по-следващите глави ще превърнем този размисъл в нещо като готови рецепти за ефективна стратегия.

Приемете тези истории като десерт, който ви се поднася преди основното ястие. Тяхното предназначение е не да ви нахранят, а само да раздразнят апетита ви.

 

I. Изберете едно число

 

Може да ви прозвучи странно, но ви предлагаме да участвате в игра срещу нас. Избрали сме си едно число между 1 и 100, вие трябва да отгатнете кое е то. Ако го сторите от първия път, ще получите 100 долара.

Всъщност ние изобщо няма да ви платим тази стотачка. Ще ни излезе твърде скъпо, защото в хода на играта ще ви дадем няколко полезни съвета. Но въпреки това си представете, че ще получите тези пари.

Шансът да познаете числото от първия път е доста нищожен – едва едно на сто. За да повишим този шанс, ще ви дадем право на пет опита, като след всяко погрешно предположение ще ви казваме къде горе-долу се намирате – близо или далеч от нашето число.

Разбира се, наградата за намиране на правилния отговор веднага е най-голяма. Ако отгатнете на втория път, ще получите 80 долара. На третия падате на 60, на четвъртия на 40, а на петия – на 20. В случай, че не отгатнете числото и на петия път, играта свършва и вие не получавате нищо.

Готови ли сте? Ние също. В случай, че се чудите как се играе срещу книга, може да ви уверим, че това наистина е доста трудно, но не и невъзможно. Достатъчно е да влезете в сайта artofstrategy.info и да играете онлайн. Ние от своя страна може да отгатнем как ще играете и ще отговорим със съответната стратегия.

Първото ви предположение е 50, нали? Това е най-често срещаното число при първи опит, но уви, в случая е твърде голямо.

Втори опит на 25? След 50, това е най-често срещаното предположение. Съжаляваме, но то е твърде малко. Следващото най-често предположение е 37. Страхуваме се обаче, че и 37 е твърде малко. Ами 42? Съжаляваме, но и то е малко.

Сега е времето да направим пауза и да анализираме ситуацията. Вие вече сте наясно, че търсеното число е по-голямо от 42 и по-малко от 50. Предстои ви последният, пети опит, който може да ви донесе някакви пари. Вариантите са седем: 43, 44, 45, 46, 47, 48 и 49. Кое е числото, според вас?

До този момент гадаехте по начин, който разделя интервалите на две равни части, а вие избирахте средата. Това е идеалната стратегия в игра, при която числото се избира случайно. Извличате максимално количество информация от всяко предположение и това води да най-бързото възможно откриване на търсеното числоГовори се, че изпълнителният директор на Microsoft Стивън Балмър използвал тази игра при интервюирането на кандидати за работа в корпорацията. За него правилният отговор бил 50, 25, 37 и 42, защото искал да се увери, че кандидатът подхожда по най-логичния и ефикасен начин към решаването на проблема.

Но нашият отговор е малко по-различен. В случая с Балмър числото е избрано произволно, следователно най-подходяща е инженерната стратегия “раздели множеството на две и усвоявай”. Извличането на максималната информация от всяко предположение има за цел намаляване на общия им брой, което на свой ред увеличава шансовете за спечелване на по-голяма сума. Ала в нашия случай числото не е избрано произволно.

Помните ли какво казахме в началото? Че ще играем така, сякаш наистина ще ви плащаме. Но парите, които евентуално бихте спечелили, на нас няма да ни бъдат възстановени от никого. Колкото и да ви обичаме затова, че сте си купили нашата книга, повече обичаме себе си. Искаме да задържим парите за нас, вместо да ги дадем на вас и по тази причина избираме трудно за отгатване число. Задайте си въпроса, разумно ли е да изберем 50? Това би ни струвало цяло състояние.

Ключовият подход при Теорията на игрите е да се поставите на мястото на противника. Ние сторихме именно това и преценихме, че предположенията ви ще бъдат първо 50, след това 25, а после 37 и 42. Вникването във вашата игрална тактика значително намалява шансовете ви да отгатнете нашето число, а оттам се редуцира и сумата, която евентуално бихме ви платили.
Споделянето на тези разсъждения преди края на играта представлява голям шанс за вас. Вие вече сте вътре в реалната игра и знаете, че последният шанс може да ви донесе 20 долара.

Е, кое число избрахте?

49?

Поздравления. Но за нас, а не за вас. Защото отново паднахте в капана. Избраното от нас число е 48. Всичките онези приказки за откриване на трудното число посредством правилото за разделяне на интервалите бяха прах в очите. Ние искахме да изберете 49, за да спасим своето 48. Нали помните, че нямахме за цел да ви даваме пари?

За да спечелите играта, вие трябва да сте на крачка пред нас. Разсъжденията ви би трябвало до звучат горе-долу така: “Те искат да избера 49, затова аз ще предпочета 48.” Разбира се, ако ние на свой ред допускаме подобна съобразителност от ваша страна, вероятно щяхме да изберем 47, а дори и 49.
Но целта на тази игра не е в това да докажем, че сме двойка егоистични професори или някакви ловки фокусници.

Целта е да покажем по категоричен начин в какво се състои същността на играта да ви накараме да се съобразявате със стратегията и целите на останалите участници. Когато се опитвате да откриете едно произволно избрано число, наясно сте, че то не се крие. С помощта на инженерното мислене може да разделите секторите и да дадете най-доброто от себе си.

Но ако играете игра, тогава задължително трябва да отчетете и стратегията на противника, а също така и начините, по която тя влияе на вашите решения.

 

Заинтригува ли ви откъсът? Открийте повече информация за „Изкуството на стратегията“ на Авинаш Диксид на сайта ни.

Прочетете и тези публикации…