Изберете страница

Защо да четем книги за личностно и професионално развитие?

„Всяка вечер си лягай малко по-мъдър, отколкото си станал.” Чарли Мънгър

Най-често четенето за удоволствие се свързва с художествена литература и мнозина смятат книгите за личностно и професионално развитие за скучна специализирана литература, предназначена за строго определен кръг читатели.

Но ако сте си задавали въпроса защо някои хора са толкова успели и потърсите отговор, хвърляйки поглед към навиците им, ще установите, че повечето от тях са страстни читатели, които прочитат по 4-5 книги на месец.

Проучване на The Library Journal от 2020 г. показва, че, макар художествената литература да е предпочитана, все повече представители на различните поколения избират биографии и книги за личностно и професионално развитие.

„Четенето на книги за личностно и професионално развитие е едно от най-важните неща, които може да направи човек.”

Позволявам си да перифразирам популярните думи на Нийл Геймън, защото с пълна сила могат да се съотнесат и към четенето на книги за личностно и професионално развитие, което, разбира се, съвсем не означава да игнорираме художествената литература. Безспорно всеки има право на избор, но дълбоко вкоренените схващания, които битуват по отношение на литературата за личностно и професионално развитие, са не само абсолютно погрешни и лишени от основание, но дори вредни.

Посегнете ли веднъж към подходящите заглавия и ги прочетете внимателно и задълбочено, ще установите, че започвате да се зареждате със свежи идеи, а ако се опитате да приложите наученото на практика, решението ви да зачеркнете графата „ограничения” за книгите за личностно и професионално развитие окончателно ще се затвърди.

Като начало нека направим две уточнения:

 

1. ЕДИН ПРОБЛЕМ, РАЗЛИЧНИ ГЛЕДНИ ТОЧКИ

В нито една книга за личностно и професионално развитие няма да откриете универсална инструкция или стратегия. Има голямо разнообразие от книги, които по-скоро предлагат различна гледна точка към един и същ проблем. Идеята обаче съвсем не е да заложите на количеството. Ако съветите или решенията в дадена книга не ви харесват, това също не означава, че изобщо не трябва да ги четете. Продължете да търсите онези заглавия, които са подходящи и биха били полезни точно за вас.

2. РАЗЛИЧЕН ПОДХОД

 Подходът към книгите за личностно и професионално развитие съществено се различава от четенето на художествена литература. При тях целта не е четенето да ви доставя удоволствие или просто да оползотворите част от свободното си време, а да успеете да акумулирате нужните знания и да използвате продуктивно предложените съвети. За да извлечете максимална полза обаче са ви нужни:

1. Подходяща нагласа и дисциплина – поставете си измерими цели, например 200 стр. на седмица, отделяйте определеното време, или си изработете навик винаги да имате под ръка подобно заглавие.

2. Подхождайте взискателно при избора – съставете си, например, списък със заглавия.

3. Конспектирайте важните идеи и анализирайте материала след прочитането му.

 

ДВА ОСНОВНИ ТИПА КНИГИ ЗА ЛИЧНОСТНО И ПРОФЕСИОНАЛНО РАЗВИТИЕ

 Литературата за личностно и професионално развитие може да се раздели на два основни типа:

1. Практически пособия и наръчници, които дават съвети и препоръки от различни области, като например преговори, продажби, маркетинг, комуникация, лидерство, стил на живот, самоусъвършенстване и т.н. Идеите и решенията в тях безусловно биха могли да се интегрират в ежедневната ви работа, защото авторите им предлагат подробно и обосновано описание и разглеждат множество практически примери.

2. Биографии на успели хора, които по-скоро ви мотивират, давайки ви възможност да „влезете под кожата” на автора, да погледнете през неговите очи, да се опитате да разберете начина му на мислене, което само по себе си е начин да промените живота си. Повечето биографии са интересни, вдъхновяващи и талантливо написани четива, в които авторите описват подробно рисковете по пътя към върха, неуспехите, безпощадните конкуренти, многобройните скептици, недоброжелателите – но и критичните ситуации и вълнуващите победи.

 

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ПОДХОДЯЩОТО ЗАГЛАВИЕ?

 При огромния избор от предлагани на пазара заглавия, често е трудно да изберете онези, които заслужават вниманието ви, затова:

1. Търсете и инвестирайте в книги на професионални теми, които ви вълнуват или са ви нужни, за да решите наболял в момента проблем.

2. Освен с анотацията на корицата, където обикновено са формулирани основните идеи, запознайте се с биографията на автора. В повечето случаи тя ще ви помогне да разберете предварително какви са възгледите и схващанията му, дали е специалист в областта, в която пише.

3. Разлистете няколко глави или прочетете предлаганите откъси в мрежата, прегледайте отзивите от читатели. Хората често посочват плюсовете и минусите на прочетената книга. Всичко това ще ви помогне да си създадете представа за съдържанието, да прецените дали темата ви интересува и доколко е актуална във вашата ситуация. В идеалния случай може да откриете правилната книга в нужния момент.

КАК ДА ЧЕТЕТЕ КНИГИ ЗА ЛИЧНОСТНО И ПРОФЕСИОНАЛНО РАЗВИТИЕ?

 Сет Годин – предприемач, лектор, блогър, автор на 18 международни бестселъра, преведени на 38 езика – съветва да прилагаме следната стратегия:

1. Преди да започнете определете три неща, които ежедневно вършите на работното си място и смятате да промените. Докато четете, открийте въпросните три неща и ги направете. Целта на четенето не е да убедите себе си, че трябва да ги промените, а да ви помогне да изберете какво да промените.

2. Ако възнамерявате да инвестирате ценни активи (като време), продължете да четете продуктивно. Използвайте самозалепващи се листчета, друг вид разделители или си подчертавайте важните моменти. Така ще се ориентирате по-лесно, когато препрочитате отделни страници или абзаци, а и ще сте сигурни, че няма да изпуснете добрата идея. Много често, след като затворим последната страница, наученото изхвръква от ума ни. Може да си водите и бележки, но за да не ги забравите на по-късен етап, по-добре съставете списък с последователни действия. Просто е: ако през първите три седмици не предприемете никакви действия, следвайки записките си, губите си времето.

3. При четенето на книги за личностно и професионално развитие не става дума за вас, става дума за следващия човек. Най-голямото приложение на тези книги е да помогнат на някой друг. Споделете какво четете, дайте книга на някой, който се интересува от темата и има нужда от нея… стимулирайте хората около вас, за да се синхронизират с вас и да предприемат действия – това е основното предназначение на всяка книга, за разлика от видеоклип или семинар. Книгата е сувенир, „резервоар”, мотиватор и лесен за използване инструмент.

 

ПЕТТЕ НАЙ-ВАЖНИ ПОЛЗИ:

 1. Четенето на бизнес литература е най-бързият и евтин начин да натрупате полезни и приложими знания, да усвоите нужните ви базови умения и да се усъвършенствате в професионален и личен план.

2. Книгите за личностно и професионално развитие са написани от доказали се във своята сфера, високо ценени професионалисти, трупали знания и практически опит с години.

3. Сложните концепции са обяснени с прости думи, така че да са разбираеми и за по-широка аудитория.

4. Освен, че спестяват най-ценния ресурс – времето, книгите за ичностно и професионално развитие помагат да генерирате нови идеи или да намерите решение на проблем. Идеите обаче сами по себе си нямат никаква стойност, ако не ги пречупите през собствената си призма, не ги превърнете в конкретни задачи или проект и не планирате как да ги реализирате.

5. Съветите и препоръките намират ефективно приложение не само в изграждането и развитието на успешен бизнес, но и във много други сфери на живота.

Колкото повече книги за личностно и професионално развитие четете, толкова повече ще им се наслаждавате.

Знанието съществува, за да бъде споделяно. Но най-важното при придобиването му, е да го приложите в нужния момент.

А четат ли българите бизнес книги? Гледайте разговора на Георги Коритаров с Георги Малчев.

 

Прочетете още…

0 коментара