Блог на Locus Publishing
  1. Начало
  2. Среща с автора
  3. Джанел Браун за новия си психотрилър "Хубави неща"

Джанел Браун за новия си психотрилър „Хубави неща“

от | 9 юни, 2021 | Среща с автора | 0 коментари

„Знаех, че искам да стана писателка още в началното училище, докато учителката ми ме насърчаваше, разглеждайки причудливите книжки, които обичах да правя сама (пишех текста, рисувах илюстрациите, изработвах кориците от парчета стари тапети и прежда) и непрестанно мъкнех купища книги от училищната библиотека. Помня, че първият ми герой бе кучето ни, Пого, но не мога да си спомня сюжета (ако изобщо е имало такъв 🙂 ) Тогава взех присърце думите на учителката си и ето ме сега, 40 години по-късно!“

5 факта за Джанел Браун:

 

  1. Родена в Пало Алто – град, разположен в залива на Сан Франциско, Джанел Браун завършва Калифорнийския университет – Бъркли и се мести в Лос Анджелис, където живее със съпруга си Грег и двете си деца.
  2. Започнала кариерата си като журналист в Wired и Salon , впоследствие статиите и есетата на Джанел започват да се публикуват в  The New York Times, Vogue, Elle, Self, RealSimple, The Los Angeles Times и много други популярни издания.
  3. Браун е авторка на четири бестселъра, последният от които, „Хубави неща” е обявен от Amazon за най-добра книга на 2020г.
  4. Една от главните роли в предстоящата екранизация по романа ще изпълни Никол Кидман, а самата Джанел Браун ще бъде сценарист и продуцент.
  5. Джанел споделя, че винаги е била запален читател, а това, без което не може да пише е шоколадът.

Както се казва, “крушата не пада по-далеч от дървото”. Това важи особено за Нина, едната от двете главни героини в новия психотрилър на Джанел Браун „Хубави неща”. Нина е изкусна измамница, също като майка си. Другата главна героиня е Ванеса, Инстаграм инфлуенсър. И двете са еднакво очарователни и магнетични.

Крис Шлуеп, главен редактор в Amazon Book Review, разговаря с Джанел Браун:

Крис: Поздравления за великолепно написаната история, наситена с невероятни обрати. Наистина ли още в първите страници знаехте цялостното развитие на събитията?

 

Джанел: Съвсем не! В началото имах само бегла идея: исках героиня измамница (Нина), която си набелязва за жертва жена, която следи в Инстаграм (Ванеса). Планирах Нина и ирландският й приятел да се нанесат в къщата за гости на Ванеса на езерото Тахо и оттам нататък събитията сякаш сами се случваха. Също така бях замислила двете жени да имат отношения и споделени преживявания, за които в началото читателите не разбират. Това беше общата ми схема. Планирах и паралелния разказ – ролите на двете героини като паралелни разказвачи.

Но всички други подробности се раждаха в процеса на писането, което е обичайната ми практика. Според мен героите се раждат преди историята, а докато изграждам характера им, действията, които те предприемат, са с променлив ход.

Крис: Нина и Ванеса, както и Лаклан и майката на Нина, са завършени цялостни образи. Защо решихте да разкажете историята едновременно от две гледни точки?

 

Джанел: За мен важното беше да вляза в главите и на двете героини. И не само защото това дава възможност за нови и неочаквани обрати, а защото исках и двете да звучат равностойно пълнокръвно. Тематично исках и двете героини да имат своите си недостатъци, но също да будят симпатия и съчувствие. Книгата е за имиджа и за преценката в днешната ера на социалните медии, за необходимостта да погледнеш отвъд фасадата, за да разбереш същността на човека. Исках читателите непрекъснато да се изненадват, докато разгръщат страниците.

Крис: Едната е крадла, а другата е инфлуенсър в социалните медии. Може ли да кажем, че и двете действат като измамници?

 

Джанел: Бинго. Мисля, че “инфлуенсърите” и техните услуги са си измама, макар и в по-лека степен. Докато пишех книгата, следвах много модни и лайфстайл инфлуенсъри и останах с впечатлението, че те просто продават имиджа си като начин на реклама: не само спонсорираните (често със съмнително качество) продукти, за които им се плаща да се снимат и публикуват снимки, а самите те се превръщат в продукт и марка. Малка част от това, което публикуват, е истинско: основно са филтри и редактирани изображения. Също както измамниците се представят с фалшиви самоличности, за да осъществят замисъла си.

Крис: Как книгата ви се озова в Amazon Studios?

 

Джанел: Това беше истински вълнуващо! Още преди издаването копие от ръкописа е започнал да се разпространява в Холивуд. А наистина смешното е, че разбрах това по време на семейното ни посещение в Дисниленд, когато с децата се редяхме на опашка за една от атракциите. Тогава една позната сценаристка ми прати съобщение, че тъкмо е прочела текста и чула, че е “гореща оферта”. Нямам никаква идея как ръкописът се е разпространил неофициално.

Само за няколко седмици се разрази истинска война – съзтезаваха се девет различни оферти. Amazon и Blossom Film – продуцентската компания на Никол Кидман, се свързаха с мен и предложиха договор за снимане на сериал по книгата. Нима можех да откажа?!

Отворихме шампанско. И не само една бутилка.

Крис: Самата вие участвате ли в работата по сериала?

 

Джанел: О, да. Аз съм сценарист и изпълнителен продуцент.

Ако трябва да промените нещо в някоя от книгите си, кое ще то?

 

Жестоко е да ми задавате подобен въпрос! Бих променила много неща. Винаги препрочитам книгите си и изтръпвам от изказа си, от допуснатите грешки, от незабелязаните навреме „дупки” в сюжета: всички тези пропуснати възможности, които биха могли да подобрят текста. Няма да ги посочвам конкретно, защото се надявам никой друг да не ги забележи.

Кой е любимият ви момент в „Хубави неща”?

 

Харесва ми приятелството между Нина и Бени. Писах с огромно удоволствие въпросната седма глава, която е около 70 страници – опитвах се истински да уловя чувствата на двама, невписващи се в представите на гимназията, тийнейджъри, които преживяват първата си любов.

Мисля, че мнозина млади и амбициозни писатели мечтаят за кариера, като вашата. Бихте ли им дали съвет?

 

Смятам, че не съм много добра в даването на подобни съвети. Поглеждайки назад си давам сметка, че изминаха 25 години, откакто започнах да пиша и да работя като журналист в Wired, и единственото, което знам със сигурност е, че ми бе нужно постоянство. През годините имах възходи и падения. В определен момент разбираш, че всъщност е много просто: пишеш, продължаваш да пишеш, и да пишеш, и да пишеш, и след като натрупаш опит с няколко стотици хиляди думи, вече има шанс текстовете ти да започнат да звучат доста прилично. И друго: най-важни са добрите редактори и верните читатели. Открийте общност от писатели, които да ви мотивират и да ви дават обективна обратна връзка. И не се отказвайте.

Снимка: Margo Silver

Може да харесаш още…

Pin It on Pinterest